ROJEN BAJERYAN

Yoldan Sapmış Yersiz Gezgin!

CHİLE 21 / SAN PEDRO DE ATACAMA ÇÖLÜ’NÜ ZİYARET ETMEK İÇİN EN İYİ ZAMAN

GezerkeHermanos Gutiérrez”, Ekvadorlu-İsviçreli kardeşler Alejandro Gutiérrez ve Estevan Gutiérrez, dinleyin!”
6 minutes

Atacama Çölü, dünyadaki hiçbir şeye benzemeyen bir manzaraya sahip olan Şili’nin en büyüleyici destinasyonlarından biridir. Ancak böylesine eşsiz bir ortamda, yolculuğunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için Atacama Çölü’nü ziyaret edecek en iyi zamanı bilmek önemlidir. Bu yazıda mükemmel Atacama macerasını planlamanıza yardımcı olmak için farklı mevsimleri ve günün saatlerini anlatacam . İster doğa tutkunu, ister macera tutkunu olun, ister sadece rahatlamak ve gevşemek istiyor olun, en üst düzey Atacama deneyimini planlamanıza yardımcı olmaya çalışacağım.

SAN PEDRO DE ATACAMA

Heybetli Licancabur yanardağına bakan San Pedro de Atacama kasabası, kuzey Şili’nin muhteşem çöl manzarasında yer alan küçük bir mücevherdir. Yalnızca-yaklaşık 10bin kişiye ev sahipliği yapıyor ve yaklaşık 2.500 m yükseklikte bulunuyor.

VALLE DE LA LUNA – MOON VALLEY – SUNSENT- GÜN BATIMI

San Pedro de Atacama, Atacama’nın devasa tuz düzlüğüne açılan kapıdır. Atacama’nın tuz düzlüğü 3.000 kilometrekarelik dünyanın en büyük ikinci tuz düzlüğüdür.

Atacama Çölü aynı zamanda dünyanın en büyük tuz düzlüğü olan Bolivya sınırındaki Salar de Uyuni’yi ziyaret etmek için de mükemmel bir başlangıç ​​noktasıdır.

img_20240613_074711_16950779364983149989
SALAR DE UYUNİ – ISLA INCAHUASİ – KAKTÜS ADASI – BOLİVİA

Çölün kıyısında yer alan San Pedro de Atacama, adeta bir turizm merkezi. Yılın yoğun zamanlarında hem sırt çantalı gezginler hem de lüks turistler kasabayı dolduruyor.

SAN PEDRO DE ATACAMA

Ancak tüm turistlerin geziye çıktığı siesta saatinde tozlu sokaklarında yürürken kendinizi bir sınır kasabasında kendi kovboy filminizde oynuyormuş gibi hissedeceksiniz.

#ŞİLİ’Yİ ZİYARET ETMEK İÇİN EN İYİ ZAMAN

LAGUN MİSCANTİ- SAN PEDRO DE ATACAMA


Atacama Çölü gezinizi planlarken unutmamanız gereken ilk şey Şili’de mevsimlerin kuzey yarımkürede tam tersi olduğudur.

Yaz Aralık’tan Şubat’a kadardır.
Sonbahar marttan mayısa kadardır.
Kış haziran-ağustos ayları arasıdır.
Bahar Eylül’den Kasım’a kadardır.


Patagonya gezileri için Şili’ye seyahat etmek için en iyi zaman yaz aylarında Aralık’tan Şubat’a kadardır, çünkü kışın gece sıcaklıkları donma noktasının çok altına düşebilir. Yaz aynı zamanda balina gözlemciliği için de önerilen mevsimdir. Ancak elbette bu, ziyaretçi zamanının en yoğun olduğu dönemdir.

Yazın Şili’nin her iki yakasında da Ekim/Kasım veya Mart/Nisan aylarında seyahat ederseniz, çok daha az kalabalıkların olduğunuzu göreceksiniz. Ekim ve Kasım ayları, çiçek açan kır çiçekleri ile süslenmiş Patagonya bozkırlarını görmek için en iyi aylardır. Bununla birlikte Mart ayı, göç eden mavi, gri ve kambur balinaların yanı sıra her yerde bulunan penguenler ve deniz aslanlarını görmek için hâlâ harika bir ay.

img_20240607_111629_18920277950899286440
PİEDRAS ROJAS – RED ROCKSSAN PEDRO DE ATACAMA

Mart/Nisan ayları, hasat zamanı olduğundan şarap bölgesini -çoğunlukla Şili’nin orta vadileri- ziyaret etmek için de mükemmeldir.

Atacama’nın kendisi aslında tüm yıl boyunca kullanılabilen bir destinasyondur, çünkü çok az yağmur yağar ve sıcaklıklar oldukça düzenlidir, ancak burada Atacama’yı ziyaret etmek için en iyi zamana ilişkin daha ayrıntılı ve faydalı önerilerde bulunacağım.

#ATACAMA ÇÖLÜ’NÜ ZİYARET ETMEKTEN KAÇINMA ZAMANI

VALLEY DEL ARCOİRİS – RAİNBOW VALLEY – SAN PEDRO DE ATACAMA

Belki de Atacama seyahatinizi planlamanın en iyi yolu, otel fiyatlarının hızla artabileceği, daha az yoğun dönemlere denk gelmeye çalışmaktır.

Kaçınılması gereken zamanlar;


Birçok Şilili tatil mevsiminde Atacama çölüne gidiyor. Kalabalıktan uzak durmak için genellikle kaçınmanız gereken bazı tarihler:

Ocak ve Şubat: Bu aylar Şili’de yaz tatilidir. Bu nedenle birçok Şilili buraya akın ediyor.


Temmuz: kış tatilleri
18 Eylül civarı: Bağımsızlık Günü olması nedeniyle bu hafta yoğun olabilir

#ATACAMA ÇÖLÜ’NÜ ZİYARET ETMEK İÇİN EN İYİ ZAMAN

Atacama Çölü tüm yıl boyunca ziyaret edilebilecek bir destinasyondur ancak ziyaret edilecek en iyi zaman, ne yapmak ve görmek istediğinize bağlıdır. Genel olarak kurak mevsim -Mayıs’tan Eylül’e kadar- havanın ılıman ve gökyüzünün açık olması nedeniyle ziyaret için en popüler zamandır. Bununla birlikte, daha az turist olması ve havanın hala güzel olması nedeniyle -Nisan ve Ekim- de ziyaret için iyi bir zaman olabilir.

VALLE DE LA MUERTE – DEATH VALLEY – MARS VALLEY -SAN PEDRO DE ATACAMA

Artık kalabalıklardan ne zaman kaçınmamız gerektiğini bildiğinize göre, her mevsime bir kısaca göz atalım. Kalabalıkların yanı sıra, hava durumu açısından San Pedro de Atacama’yı ziyaret etmek için yılın pek de kötü bir zamanı yoktur. Düşünün bir çölün kenarındasınız, dolayısıyla hava oldukça tutarlı: kuru ve sıcaktır.

#HAVA DURUMU

Atacama Çölü’nde hava koşulları sıcak günler ve soğuk geceler ile aşırı olabilir. Kurak mevsimde sıcaklıklar 0°C ila 25°C arasında değişirken, yağışlı mevsimde sıcaklıklar daha ılımandır ancak yağmur ihtimali daha yüksektir. Atacama Çölü’nü her ziyaretinizde sıcaklık değişimlerinin yanı sıra katmanlar halinde getirmeyi unutmayın; kuvvetli rüzgarlarıyla bilinen Atacama Çölü, onu olduğundan daha soğuk hissettirebilir. Rüzgardan korunmak için yanınızda mutlaka rüzgarlık veya ceket bulundurun.

img_20240608_083936_11644210926277735843
GEYSER EL TATİO – SAN PEDRO DE ATACAMA

Ayrıca San Pedro de Atacama Çölü’nün yüksek rakımıyla tanındığını ve pek çok ilgi çekici yerin deniz seviyesinden 4000 metrenin üzerinde yükseklikte yer aldığını da unutmamak gerekir. Yüksek irtifada yürüyüş yapmayı veya keşif yapmayı planlıyorsanız, irtifa hastalığından kaçınmak için önlem aldığınızdan ve iklime uygun şekilde uyum sağladığınızdan emin olun.

#YAZ MEVSİMİ – ARALIK -ŞUBAT


Yaz mevsimi San Pendro De Atacama İçin yoğun sezondur, ancak Noel’den önceki haftalarda San Pedro de Atacama’nın o kadar da yoğun olmadığını görebilirsiniz. Bu nedenle konaklama veya turlar için sıklıkla iyi fırsatlar bulabilirsiniz.

LAGUN MİNİQUİES-SAN PEDRO DE ATACAMA

Günlük sıcaklıklar 16C ila 30C arasında değişir. Yaz aynı zamanda teknik olarak kuzey Şili’de yağışlı mevsimdir. Ancak yılda yalnızca 35 mm yağmur yağan dünyanın en kurak çölünden bahsediyoruz, bu göreceli bir durum.

Daha önce de belirtildiği gibi, yaz tatilleri Şili’de Noel’i takip eder ve çok yoğun olabilir. O zaman kendinizi burada bulursanız, yüzlerce “yabancı” yerine yerel halkla omuz omuza olmak hala mükemmel bir fırsat!

Yaz mevsimi yağışlı olduğundan, yoğun bulut örtüsü olabilir, bu nedenle yıldızları gözlemek için sabırlı olmanız gerekebilir. Yaz aylarında San Pedro de Atacama’yı ziyaret edeceklere tavsiyelerimden biri de ilk iş olarak astronomi turuna rezervasyon yaptırmalarıdır!

#SONBAHAR MEVSİMİ -MART-MAYIS


Özellikle mayıs ayı daha serin olduğu için ziyaret etmek için harika bir aydır. Mayıs ve Haziran ayları yoğunluğun azaldığı sezonlardır ve genellikle iyi fırsatlar vardır.

img_20240606_1728089204281731210809904
SAN PEDRO DE ATACAMA

Atacama gezisini Şili’nin üzüm bağlarında yapılan şarap turlarıyla birleştirmeye çalışıyorsanız sonbahar da mükemmeldir, çünkü bu şarap hasat zamanıdır.

Gezilerin fiyatları çok fazla farklılık göstermez. Yine de düşük sezonda gelmenin avantajı, ortak yolculuk için makul bir ücret ödeyebilmeniz ve otobüste yalnızca bir avuç insanla seyahat edebilmenizdir.

Düşük sezonda tahmin edebileceğiniz gibi günün belli saatlerinde ziyaret edilmesi gereken klasik mekanlar çok daha az kalabalık. Valle de la Luna’da gün batımını izlerken veya sabahın erken saatlerinde Tatio gayzerlerinde kendinizi biraz daha az kalabalıkların olduğu bir ortamada bulacaksınız.

#KIŞ MEVSİMİ – HAZİRAN – AĞUSTOS


Gece sıcaklıkları 4C’ye kadar düşebilir. Ancak gündüz sıcaklıkları hala 22C’ye ulaşabiliyor, bu nedenle Atacama’nın geniş açık alanlarına yapacağınız gezilerde yine de güneş kremine ihtiyacınız var.

STARGAZER

Geceleri hava serin olabilir ama kışın berrak gökyüzü, bunu Atacama’da yıldızları izlemek için tartışmasız mükemmel bir zaman haline getiriyor. Ancak Temmuz ayı Şili’de kış tatili olduğu için Haziran veya Ağustos aylarında gelmeye çalışın, pek çok yerli halk hareket halindedir.

Kışın kar yağışı zaman zaman And Dağları’ndan Bolivya ve Arjantin’e geçişleri kapatabiliyor. Bazen kar yağışı, özellikle Tatio, Salar de Tala ve Piedras Rojas gayzerlerine -çünkü bunlar daha uzakta ve daha yüksek rakımlardadır- yerel gezileri bile kısıtlayabilir.

And Dağları’nda kar bekleniyor olsa da kar San Pedro de Atacama’ya nadiren yağar.

#Bahar MEVSİMİ -EYLÜL – KASIM

img_20240607_154254_17342333756897547683
LAGUNA CHAXA – SAN PEDRO DE ATACAMA


18 Eylül’ün ulusal Bağımsızlık Günü olması ve birçok Şililinin Atacama’ya kaçmayı sevmesi nedeniyle, Eylül ortasında Şili’yi ziyaret etmeyi planlıyorsanız önceden rezervasyon yapmanızı öneririm. Ekim, Kasım ve Aralık, San Pedro’nun en rüzgarlı aylarıdır. Yine de yaz kapıda olduğundan soğuk bir rüzgar olmayacak. Ve Atacama’yı ülkenin diğer ucundaki, 4.000 km’den uzaktaki Patagonya gezisiyle birleştiriyorsanız bu, mükemmel bir zaman.

One response to “CHİLE 21 / SAN PEDRO DE ATACAMA ÇÖLÜ’NÜ ZİYARET ETMEK İÇİN EN İYİ ZAMAN”

  1. Beautiful Atacama desert well shared 💐

    Like

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started